14. december 2020 By Ida Worm Bech

Hvordan ser din mellemlederrolle ud?

[av_codeblock wrapper_element=” wrapper_element_attributes=” codeblock_type=” alb_description=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kgm01zzt’]

Mellemleder:

Lusen

eller limen

i organisationen

Er du limen der holder teamet sammen eller lusen mellem to negle? og hvad kan du gøre for at ændre dette?

14.12.2020

Af Alma Iza Dam Hansen


[/av_codeblock]

[av_section min_height=” min_height_pc=’25’ min_height_px=’500px’ padding=’default’ custom_margin=’0px’ custom_margin_sync=’true’ color=’main_color’ background=’bg_color’ custom_bg=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=’https://www.upnext.dk/wp-content/uploads/2020/10/Design-uden-navn-30-300×171.png’ attachment=’3061′ attachment_size=’medium’ attach=’fixed’ position=’center center’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_arrow_bg=” id=” custom_class=” aria_label=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kgtcb7k0′]

[av_three_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ custom_margin=” margin=’0px’ mobile_breaking=” border=” border_color=” radius=’0px’ padding=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ highlight=” highlight_size=” animation=” link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” mobile_display=” id=” custom_class=” aria_label=” av_uid=’av-4ua2kq’]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kgtcbshd’ admin_preview_bg=”]
En mellemleder er, som ordet ”mellem” antyder, mellem medarbejdere og chefer. I nogle tilfælde er det som den stærke lim der forener og samler – i andre tilfælde føles det nok mere som lusen mellem to negle.

Som mellemleder skal der tages højde for alle omkring en, og det er derfor meget komplekst at være i sådan en stilling. Du skal være bindeled og mægler i alle retninger både opad, udad, indad, nedad og henad, sommetider også diagonalt.

Det er derfor helt reelt at stille sig selv spørgsmålet ”Hvordan kan jeg bedst være den stærke lim mellem alle disse led?”. Svaret behøver ikke være langt væk, for i bund og grund handler det om en effektiv og god kommunikation samt stærke, brugbare værktøjer som kan implementeres i arbejdspladsens hverdag.

60% af ledere oplever mistrivsel

Mellemlederens rolle skal ikke underkendes, den ér vigtig, og i de fleste tilfælde helt essentiel for en virksomheds overlevelse. Desværre oplever mange mellemledere store udfordringer i deres roller, fordi de agerer talerør og mæglere mellem leddene i organisationen, og ofte er kommunikationen ikke optimal – hvilket skaber unødvendige konflikter, misforståelser og mistrivsel.

YouGov har i samarbejde med Videncenter for God Arbejdslyst, lavet en dybdegående undersøgelse om trivsel på arbejdspladsen i 2019. Her fremgår det at over 60% af lederne fortæller, at de oplever mistrivsel på arbejdspladsen. Når man ser på tværs af rollerne i en organisation, så viser en undersøgelse fra Gallup i 2018, at hele 73% går uengagerede på arbejde. Ifølge samme undersøgelse mener hele 70%, at det er mellemlederen, der er ansvarlig for medarbejdernes engagement og arbejdslyst.

Det bliver derfor tydeligt, at der ligger et stort ansvar på mellemledernes skulder. Mere end hver fjerde mellemleder eftersøger mere viden og flere konkrete værktøjer til trivselsarbejde. Det er tankevækkende, når man ser på den direkte effekt mistrivsel har på arbejdseffektiviteten. Det er derfor givende at investere i mellemlederens faglig udvikling, og give dem ressourcerne til at forstå kommunikationen blandt leddene.

Hvordan kan du skabe god kommunikation?

Der findes flere konkrete værktøjer, som virksomheder kan implementere og arbejde med for at skabe en bedre kommunikation. Med en forbedret kommunikation højnes også trivslen blandt medarbejderne, som i sig selv er optimerende.

Vi har samlet nogle gode tips og tricks til, hvordan god kommunikation skabes.

  • Sørg for, at det du siger, også er det du gør. Gør dine medarbejdere klar over hvad du forventer af dem, og hvornår du forventer det – stil dem gerne til ansvar.
  • Sørg for, at der er et fælles mål og formål, få kortlagt hvilken vej I skal gå, og hvor I præcist skal hen.
  • Kend din modtager, og kommuniker på deres betingelser
  • Kommunikér budskabet tydeligt og forståeligt
  • Anerkendelse og ros skaber også trivsel – vær derfor ikke bange for at dele ud af det. Kom med konstruktiv feedback, når det er nødvendigt, men vis at du går op i dine medarbejderes arbejde, ved at lægge mærke til dét og dem.

Find ud af hvad der motiverer medarbejderne

Det sværeste punkt er at kommunikere på modtagerens betingelser. Det er derfor meget vigtigt at kende sine medarbejdere, og hvordan de opfatter og processerer ny information og nye krav. Derudover er det vigtigt at kende deres motivationsgrunde, hvad motiverer dem og hvorfor. Dét kan være svært og tidskrævende at sætte sig ind i alle medarbejderes personligheder, og præferencer – faktisk måske en helt umulig opgave, hvis man er mellemleder i en stor virksomhed.

Der er heldigvis værktøjer som kan simplificere opgaven tilstrækkeligt, og som kan hjælpe alle, både ledere og medarbejdere til at kommunikere bedre på arbejdspladsen. Personlighedsprofiler giver et stærkt og konkret indblik i de forskellige personlighedstyper, der er i din medarbejdergruppe. Derigennem opnår mellemledere stor forståelse for hvordan, man identificerer personlighedstyper, og dermed hvordan man bedst møder dem i en kommunikativ tilgang der er givende for begge parter. Hvis man forstår de basale tilgange, personlighedstyper og deres ageren i verden, så er der allerede etableret et stærkt fundament for god kommunikation og samarbejde fremadrettet.

Så for at runde af – lim eller lus var spørgsmålet. Vil du som mellemleder være limen der binder alle leddene sammen, og som forstår sig på mennesker og kommunikation, eller vil du være en fastklemt lus mellem to negle, og ikke opnå den trivsel, forståelse eller effektivitet der forventes af dig. Svaret burde ligge lige til højrebenet, og heldigvis er der gode og konkrete værktøjer samt implementeringsmuligheder, så du kan være den bedste mellemleder og det stærkeste bindeled mellem organisationsledende.

Skal vi sammen gøre dig til limen? Kontakt os nu.
[/av_textblock]

[/av_three_fourth][av_one_fourth min_height=” vertical_alignment=” space=” row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ custom_margin=” margin=’0px’ mobile_breaking=” border=” border_color=” radius=’0px’ padding=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ highlight=” highlight_size=” animation=” link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” mobile_display=” id=” custom_class=” aria_label=” av_uid=’av-4ua2kq’]

[/av_one_fourth][/av_section][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ custom_margin=” margin=’0px’ mobile_breaking=” border=” border_color=” radius=’0px’ padding=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ highlight=” highlight_size=” animation=” link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” mobile_display=” id=” custom_class=” aria_label=” av_uid=’av-3yeqka’]

[av_blog blog_type=’posts’ categories=’20,25,24,19,1′ link=’category’ blog_style=’blog-grid’ content_length=’content’ contents=’title_read_more’ date_filter=” date_filter_start=” date_filter_end=” date_filter_format=’yy/mm/dd’ offset=’0′ conditional=” bloglist_width=” columns=’3′ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ items=’3′ paginate=’yes’ alb_description=” id=” custom_class=” av_uid=’av-3740h6′]

[/av_one_full][av_postcontent link=’page’ av_uid=’av-213gbe’]